Hazıra Dağ Dayanmıyor: Venezuela
Venezuela Krizi neden önemli, nasıl ortaya çıktı?
Venezuela OPEC petrol rezervlerinin yaklaşık %25' ine sahip bir ülke. Yani dünyanın petrol olarak en zengin ülkelerinden. Aslında etkin kullanım ile yüksek refah aracı olarak kullanılabilecek bu kaynak, nasıl oldu da Venezuela'nın aynı zamanda sonunu da getirdi?
İpucu verecek olursak : "Dutch Disease"
Dutsch Disease ( Hollanda Hastalığı), ani zenginleşme kaynağına kavuşan bir ekonomide mevcut üretim faktörlerinin diğer üretim alanlarından çekilip yeni kaynağa yönelmesi sonucunda toplam üretimin azalmasına denir.
Venezuela'nın yaşadığı sorun sadece bu olmasa da, olayın kaynağı ile doğrudan bağlantılı denilebilir. Petrol kaynaklarının zenginliğine güvenen Venezuela hükümeti, üretmek yerine tüketmeyi seçip sırtını petrole yaslayınca neredeyse tamamen ( %100 ) dışa bağımlı bir ekonomi haline geldi. Çareyi borçlanmakta aradı, borçlandıkça sıkıntılar daha da büyüdü. Son çareyi para basmakta buldular ve borçları bu şekilde ödemek istediler. Hal böyle olunca enflasyon oranı %489.000 'lere dayandı. Enflasyonun ülkemizde %25'lere dayandığı dönemde satın alma gücüne ne denli olumsuz etkisi olduğunu hep birlikte tecrübe etmişken, Venezuela ile belki ufak bir kıyaslama yapabilirsiniz.
Petrol fiyatlarındaki ani düşüşlerle birlikte ciddi gelir kaybı yaşandıktan sonra zaten kırılgan olan Venezuela ekonomisi, tabiri caizse darmadağın hale geldi. Ülke siyasi, toplumsal ve ekonomik bir enkaz halini aldı. Küçük bir örnek vermek gerekirse insanlar bir hamburgere 170 dolara yakın bir meblağ ödemek durumunda kaldı. Hamburger lüks oldu, kedi-köpek yiyen insanların haberlerini duyduk, okuduk.
İşte Venezuela'nın ekonomik yıkımının bazı sonuçları:
"Zoos are forced to slaughter animals to feed others in Venezuela, where bone-thin pumas have become the face of the crisis"
"Emaciated animals at Venezuela's zoos reflect the country's economic collapseRising numbers of desperate people are eating dogs, with prisoners eating rats Venezuela's economy has collapsed in recent months causing poverty to spiralFood shortages are growing amid a mass migration from the country The government of President Maduro meanwhile faces further U.S. sanctions "
(https://www.dailymail.co.uk/news/article-5449023/Venezuelans-eat-rats-dogs-economy-nosedives.html , 21.01.2019 )
Tablo(1):
Tablo(1) 'de Venezuela'nın alım gücünün yıllar itibariyle değişimini ve eşdeğeri sayılabilecek bir ekonomi olan Şili ile kıyaslamasını görüyoruz. Şili çok sayıda siyasi darbe ve kriz yaşamış olmasına rağmen, üstelik petrol gibi bir doğal kaynağa sahip olmamasına rağmen bu sorunlarla iyi baş etmiş ve şu an bulunduğu bölgede lokomotif bir ekonomi haline gelmiş.
Tablo(2)' de , Şili'nin hiperenflasyon ile mücadelesini görüyoruz. Yüksek enflasyon oranları ile başarılı bir mücadele vermişler. Venezuela ise gittikçe kötüleşmiş, çünkü tabloda yer almasa da son dönemlerdeki enflasyon oranları ( yukarıda bahsettiğimiz gibi ) korkunç seviyelere yükselmiş durumda.
Tablo(2):
Tablo (3):
Yorumlar
Yorum Gönder